• 29 Mart 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    29 Mart 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Beslenme uzmanı uyarıyor

-Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Negahan Şahin uyarılarda bulundu.

Beslenme uzmanı uyarıyor

RİZE:  Beslenme ve diyetisyen uzmanı Negahan Şahın Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulundu.

    Beslenme ve Diyet Uzmanı  Negahan Şahin uyarılarında “Bayramlar sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz en değerli zamanlar… Yemeklerin tadı bir başka, sofraların dili bir başkadır. Bayram ziyaretleri de hoş sohbetlerin ve lezzetlerin paylaşıldığı anlardandır. Sağlıklı beslenme ömür boyu sürdürülmesi gereken bir davranıştır ancak özel günlerde, davetlerde, bayramlarda beslenme düzenimiz bozuluyor; özellikle kronik hastalığı olan ve diyet yapan kişilerin böyle günlerde de daha da dikkatli olması gerekiyor.

Sağlıklı bir kurban bayramı geçirmek için ;
– Doğru besin seçimi,
– Gıda güvenliği,
– Etlerin saklanması,
– Etlerin hazırlanması ve pişirme yöntemlerinde bilinçli davranmak gerekiyor.

BAYRAMDA DA 5 ÖĞÜN BESLENİN 

 Bayram boyunca genellikle yapılan en büyük hata, gün içinde öğün sıklığına dikkat etmemek oluyor. Buna bağlı olarak da akşam yemek saatinde gecikiliyor ve yemek porsiyonları artırılıyor. Bu nedenle bayramlarda bile günde 4 -5 öğün olacak şekilde bir beslenme planı uygulanmalıdır.

PİŞİRME YÖNTEMLERİNE DİKKAT                                                                                                                                                   Çok yağlı gıdalar, kavrulmuş, kızartılmış, yoğun baharat ve acı içeren gıdalardan kaçınılmalıdır. Mideyi en az yoran besinler tercih edilmelidir.
Bunun için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta pişirme yöntemleridir. Haşlama, buğulama, fırında, ızgara gibi sağlıklı ve besin değerini koruyan yöntemler tercih edilmelidir. Özellikle risk grubunda olanlar (kolesterol, kalp ve diyabet hastaları), et yemek istiyorsanız eti haşlayarak tüketin. Aşırı miktarlarda tüketilen ve uygun koşullarda pişirilmemiş etler tansiyon ve şekerin yükselmesine de neden olur. Yemeklere ekstra tuz eklememeye dikkat edin.
Mangal yapılması durumunda ise etlerin kömürleşmemesine, dışı pişen, içi çiğ kalan etlere dikkat edilmelidir.

ETİ BİRKAÇ GÜN BEKLETİN
Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar.
Hayvanlardan gıda yolu ile insana geçen 100 den fazla hastalık vardır, hijyenik kesin ve gıda güvenliğine uygun bir şekilde etlerin saklanması ( 1-2

Bayramlar sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz en değerli zamanlar… Yemeklerin tadı bir başka, sofraların dili bir başkadır. Bayram ziyaretleri de hoş sohbetlerin ve lezzetlerin paylaşıldığı anlardandır. Sağlıklı beslenme ömür boyu sürdürülmesi gereken bir davranıştır ancak özel günlerde, davetlerde, bayramlarda beslenme düzenimiz bozuluyor; özellikle kronik hastalığı olan ve diyet yapan kişilerin böyle günlerde de daha da dikkatli olması gerekiyor.

KAVURMAYA KUYRUK YAĞI KATMAYIN

Ülkemizde Kurban Bayramlarında yapılması gelenek haline gelmiş olan kavurma, içine tereyağı ve kuyruk yağı konulmadan, kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmeli.

ETİN YANINDA ZEYTİNYAĞLI VE SALATA OLSUN                                                                                                            Öğünlerde, etin yanına mutlaka dengeli bir öğün olması için salata ya da zeytinyağlı sebze yemeği ilave edilmelidir. Kırmızı et yüksek hayvansal protein ile beraber; demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile vitamin A, B1, B6, B12 içerdiğini ancak kırmızı et, C ve E vitaminlerinden yoksundur bu eksikliği tamamlamak amacıyla sebze ve salata tüketimine özen gösterilmelidir. Fazla et tüketenler, bol sıvı ve C vitaminine ağırlık vermelidir.

TATLILAR TADIMLIK, ÇİKOLATA YERİNE KURU MEYVE  

  Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamurlu tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih ediniz eğer hamurlu bir tatlı tüketecekseniz bunun öğle saatlerinde olmasına dikkat edin. Bayramda bilinçsizce çikolata ve tatlı tüketilir. Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların, sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeleri önemlidir. Ayrıca, 0-12 yaş grubu bebek ve çocukların, büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şeker ve şekerli besinlerden uzak tutulmaları, bu tür besinlerin tüketiminden sonra diş temizliğine özen gösterilmesi gerekmektedir. Çikolataya ve şekere alternatif olarak; vitamin ve mineralden zengin ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler, ceviz, fındık gibi kuruyemişler tercih edilebilir.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE