• 26 Nisan 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    26 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

BİZ SUÇLU OLMAYIZ, DOĞA SUÇLU!

-Dere yataklarında artan yapılaşma, tehlikeyi de beraberinde getiriyor.

BİZ SUÇLU OLMAYIZ, DOĞA SUÇLU!

Esin BAYRAK

-Irmak ağzı ve dere yataklarında yapılan binaların imar affı ile yasallaşacağını belirten İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Yazıcı “ Afet olur, bina yıkılırsa sorumlusu kim olacak? Dere yataklarına yaklaşma mesafesi bellidir. Devlet Su işleri (DSİ)7 metrelik servis yolunun dışında; 3 ile 5 metre servis yolunun dışında bina yapılabilir diyor” dedi.

-Murat Yazıcı”  Herkes şapkasını çıkartıp önüne koymalı. Dere yatağına 7 katlı bina yapılırken belediye başkanı neredeydi? Her halde mesaj yazmakla meşguldü. Kimse suçu başkalarına atmasın. Irmak, dere ve akarsu yakınlarına bina kurmanın kuralı var. Hiç kimse mimar veya inşaat mühendislerine danışmıyor. Kendiliğinden ev yapıyor; sonra da yandım diye bağırıyor” dedi.

RİZE: Rize’de bazı bölgelerde etkili olan sağanak yağış Muradiye Beldesi ile yüksek kesimlerde etkisini gösterirken Rize’de bazı gerçekleri de ortaya çıkardı.

    Her yıl yaz aylarında yaşanılan doğal afetler ile birlikte bazı gerçekler de su yüzüne çıktı. Arazı kıtlığı veya dere yataklarından çalarak gelişi güzel yerlere konut veya ev yapma alışkanlığının aşırı derecede fazla olduğu Rize’de imarlı ve bilinçli yapılan bina sayısının sadece yüzde 5’lere dayandığı vurgulandı.

Salarha Bölgesi ile yüksek kesimlerde etkili olan sağanak yağışlardan bazı yaylalarında etkilendiği ve yaylalarda maddi hasarların büyük olduğu belirtildi. Yüksek kesimlerdeki sağanak yağışın dere yataklarının taşmasına neden olduğu, biriken yağmur sularının yayla evlerine zarar verdiği aktarıldı.

Belediye mesaj mı atıyordu?

Muradiye Beldesi’nde dere kenarında yapılan 7 katlı binanın kurallara aykırı yapıldığını belirten İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Yazıcı “ Dere kenarlarına yapılacak binalara belli sınırlamalar kanunen getirilmiş. DSİ tarafından belirlenen kurallarda; dere yataklarının 7 metre servis mesafesi olmalı. Bunun dışında minimum servis yoluna 3 ile 5 metre mesafede binalar yapılabilir. Vatandaş derenin üzerine bina yapmış. Yapılan bina 1 veya 2 kat değil; 7 kat yapıldı ve bu zaman içinde belediye neredeydi. Belediye Başkanı mesaj yazmakla meşgul müydü? Herkes şapkasını önüne koymalı ve sorunluluk almalı” dedi.

İmar yasası kanunlaştırdı

Çıkan imar yasası ile birlikte dere kenarlarında veya gelişi güzel yapılan binalarında resmiyet kazandığını belirten Murat Yazıcı “ İmar yasası ile artık tüm evler yasal hale geliyor. Peki, doğabilecek bir afet karşısında imar yasasından yararlanan vatandaşların evleri yıkıldığında ne olacak? Bugüne kadar hiç kimse köyde veya mahallelerde yaptıkları evlerle ilgili bilirkişilerden destek almadı. Bunlar yasalaşırken mutlaka bilirkişi görüşü alınmalı” dedi.

 

 

 

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE