• 26 Nisan 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    26 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Artvin Kayın Mantarı ile marka olacak

Artvin Valisi Ömer Doğanay, kayın mantarı projesinin orman köylüsü için alternatif geçim kaynağı olacağını belirterek, valilik olarak üreticilere her türlü desteği vereceğini söyledi.

Artvin Kayın Mantarı ile marka olacak

Hayati Akbaş

ARTVİN- Artvin Valisi Ömer Doğanay, kayın mantarı projesinin orman köylüsü için alternatif geçim kaynağı olacağını belirterek, valilik olarak üreticilere her türlü desteği vereceğini söyledi.

 Artvin'de orman köylüsü için alternatif geçim kaynağı olabileceği düşüncesiyle başlatılan kayın mantarı projesi meyvelerini veriyor.

Artvin Valiliği’nin girişimleriyle başlatılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğünün koordinesinde il genelinde uygulanan kayın mantarı projesi orman köylüsünün geçim kaynağı haline geldi.

 Merkez Salkımlı köyü mevkiindeki İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine ait tesislerde oluşturulan özel kapalı alanda kayın mantarı üretimine başlandı.

 Okur, odun dışı orman ürünlerin değerlendirilmesi çalışmaları kapsamında orman köylüsüne alternatif geçim kaynağı olabileceği kapsamında kayın mantarı projesini hayata geçirdiklerini söyledi.

 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Projesi’nden faydalanmak üzere proje yapan 8 üreticinin projelerinin bakanlıkça onaylandığını belirten Okur, “Amacımız hem köylümüze ek gelir sağlamak, hem ormanda kalan ağaç kütüklerini değerlendirmek hem de milli ekonomiye katkıda bulunmak açısından kayın mantarı yetiştirme projesi çok önemlidir. Bu gelir getirici kayın mantarı projesini il genelinde uygulamak istiyoruz.” dedi.  

   Programda daha sonra Okur, kayın mantarının üretimini nasıl yapıldığını ise şöyle anlattı: "Kayın ağacı kökünün üst kısmından 3-4 santimetrelik kısmını keserek ayırıyoruz. Kütüğe mantarın tohumunu döküyoruz. Yüzeyi tamamen kapladıktan sonra üzerine çok ince odun talaşı döküyoruz, su ile nemlendirip etrafına pamuk yerleştiriyoruz. Kestiğimiz parçayı üzerine çakıyoruz. Bunu yaparken tohumların sıkışıp çatlamamasına dikkat etmek zorundayız. Daha sonra tavada erittiğimiz mumu kesik bölgenin etrafına sürüyoruz. Kütüğü, nemlendirdiğimiz siyah bir poşetin içine yerleştirerek ağzını sıkı şekilde kapatıyoruz. Bir ay sonra poşet açıldığında kütüğün çevresinde beyaz bir tabakanın oluşur. 15 gün sonra mantarlar boşluklardan çıkar. Hava sıcaklığının 8 ile 24 derece arasındaki yerlerde, bu kütükten 15 günde bir ürün alınabilir."

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE