• 29 Mart 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    29 Mart 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Aort damarı onarıldı

-Aort damarı patlamış olarak acile başvuran hasta, kapalı yöntem ile yapılan operasyon ile yaklaşık 3 saat sonra Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlığına kavuştu.

Aort damarı onarıldı

RİZE: Göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikayetiyle hastane aciline başvuran Yılmaz Kabil, hastane acil servisinde yapılan ilk tetkiklerinde aort damarının patlamış ve kanamasının olduğu anlaşılınca acilen ameliyata alındı. Mucizevi bir şekilde yaşama tutunan Kabil, kısa sürede yapılan başarılı operasyon ile aort damarı onarıldı.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Servisine ani başlayan göğüs ağrısı, nefes darlığı ve halsizlik şikayeti ile başvuran 82 yaşındaki Yılmaz Kabil, yapılan tetkikler sonucunda sırt kısmındaki aort damarında genişleme ve yırtık olduğu buna bağlı akciğer boşluğuna kanama olduğu tespit edildi.

Hastanın kanamaya bağlı genel durumunda bozulma ve tansiyon düşüklüğü mevcut olduğu tespit edildi.. Alzheimer hastası olup, kontrolsüz hipertansiyon, kalpte ritim bozukluğu ve buna bağlı kan sulandırıcı ilaç kullanan hasta. Her geçen anın hayati öneme sahip olduğu bu hastalıkta tanının teyit edilmesi sonrasında Kalp Damar Cerrahisi ekibinden Yrd. Doç.Dr. Ozan Karakişi ve Yrd.Doç.Dr. Şaban Ergene hastayı acilen operasyona aldı.

Açık cerrahi için çok yüksek riske sahip olan hastamıza kapalı yöntem ile tedavi seçeneği düşünüldü. Yaklaşık 3 yıl önce hizmete sokulan invaziv radyoloji biriminde hastanın hastaneye başvurusundan itibaren 2 saat içerisinde kasıktan girişim yapılarak aort damarı içeriden yama konmak suretiyle onarıldı. Akabinde de göğüs boşluğundaki kan boşaltıldı. Ameliyat sonrasında genel durumu düzelen hasta sorunsuz bir şekilde taburcu edildi.

Konu ile ilgili operasyonu gerçekleştiren Yard. Doç. Dr. Ozan Karakişi, yaptığı açıklamada, “Kontrolsüz yüksek tansiyon, ileri yaş ve kan sulandırıcı ilaç kullanımı istenmeyen kanamalara neden olabilmekte ve hastaların çoğu bu nedenle kaybedilebilmektedir” dedi.

Karakişi, şunları kaydetti:“Açık ameliyatın çok riskli olduğu bu hastalıkta kapalı ameliyatlar günümüzde tüm dünyada yaygın bir şekilde tercih edilmektedir. Biz de hastamıza daha az riskli olan bu tedavi yöntemini uygulayarak başarı ile eski sağlığına kavuşmasını sağladık. Kliniğimizde aort damar genişleme ve yırtılma ameliyatları başarı ile açık ve kapalı olarak hastanın yaşına, hastalığın klinik uygunluğuna göre başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Bu vesile ile ileri yaş grubunda hipertansiyonu olan ve kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların olası bir kanama yönünden dikkatli olmalarını ve kontrollerini aksatmamalarını öneriyoruz.”

Hastane başhekimi Prof. Dr. Hasan Türüt ise “Kurumumuzun Eğitim Araştırma Hastanesine dönüş sürecinin başından beri yani yaklaşık 10 yıldır 7 gün 24 saat esasına göre hizmet veren Kalp Damar Cerrahisi ekibini hastamızın şifa bulmasına vesile oldukları için kutlamak istiyorum” ifadelerini kullandı.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE