• 26 Nisan 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    26 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Alim “Zarar etmeyeceğiz demiyoruz”

-Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, tasarruf tedbirleri uygulamalarının devam edeceğini söyledi.

Alim “Zarar etmeyeceğiz demiyoruz”

Özlem ÇETİN

-ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, 267 bin ton yaş çay yaprağı aldıklarını belirterek “ Kurban bayramı öncesi Temmuz bedellerini ödeyeceğiz. Kurumda bir çok tasarruf tedbirleri aldık. Bir çivi bile alınırken hesabını yapıyoruz. Bu demek değil ki sene sonunda zarar etmeyeceğiz. Buna bağlı kurumda 180 gün çalışma yasası elbette bizi zorlayacaktır” dedi.

-Alim, Didi satışlarında 5 milyon litrelik bir azalma olduğunu bununda Çaytaş’tan Didi’nin kuruma bağlanmasından kaynaklandığını belirterek “ Yıl sonuna kadar düzelecek. Kuru çay satışlarında ise 4 bin tonluk bir artışımız oldu” dedi.

RİZE: ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim Ziraat Çay Bahçesi Çayla’da düzenlediği basın toplantısında durum değerlendirmesi yaptı.

    Çayla’da gazeteciler ile sabah kahvaltısında bir araya gelen ÇAYKUR Genel Müdür vekili Yusuf Ziya Alim ikinci sürgünde 267 bin ton yaş çay yaprağı aldıklarını belirterek “ Birinci sürgünde 217 bin ton yaş çay yaprağı almıştık. Birinci sürgün devamı olan Haziran ayı ürün bedelleri olan 139 Milyon TL’yi üretici hesaplarına aktarıyoruz. Kurum olarak 589 kilo beyaz çay ve 20 bin 850 kilo organik çay aldık. 82 bin ton kuru çay üretimimiz oldu. Şu an depolarımızda 100 bin ton dolayında kuru çay var. Kuru çay satışlarında ise geçen yıl bu güne kadar 43 bin 800 kilo kuru çay satmıştık. bu yıl ise bu rakam 47 bin 100 ton dolayında.  Didi satışlarında ise geçen yıl 69 milyon Litre satmıştık. bu yıl bu rakam 64 milyon litre oldu. Bu düşüşün sebebi ise Didi’ yi Çaytaş’tan alarak ÇAYKUR’a devir ettik” dedi.

Tasarrufa gittik

Kurum içinde bir çivi bile alırken düşündüklerini belirten Alim “ Kurum olarak tasarrufa gittik. Biriken borçlarımız var ve tüm ürünlerde kısmalara gittik. Bu yıl zarar etmeyeceğiz demiyoruz. 4 aylık sürenin 180 güne çıkartılması ile bir maliyet oluşacaktır. Biz zararı en aza indirmek için çalışıyoruz. Genel müdürlük asaletimin onaylanıp onaylanmaması bizi ilgilendirmiyor, bizi kurum ilgilendiriyor. Kurum olmaz ise çay Gürcistan’daki çay bahçelerine benzer” dedi.

Steviya kabul görmedi

 Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim “ 46 fabrika bölgesine fidan dağıttık. Üretici iyi bakımını yapmadı veya yapılan bakımlar yeterli olmadı. Steviya bitkisi özel ilgi ister. Üretici fazla ilgilenmedi,  bizim üreticimiz ben de dahil olmak üzere tembel. Steviya bitkisini bu nedenle kabul etmedi. Ana tamir içinde yaptığımız fabrika başka ürünlerde işleyebilir. Dileğimiz Steviya bitkisinin kabul görmesi” dedi.

Paketleme yılbaşında bitecek

İyidere ilçesinde inşaatı devam eden ve makinelerinin yerleştirildiğini belirten Alim” 

Yılsonuna kadar makine yerleşmeleri sürecek ve deneme üretiminin ardından faal olarak çalışmaya başlaması ile paketleme tesisimizi kaldıracağız. Şu an fabrika da makine yerleştirmeleri sürüyor. İkizdere ilçesinde yapılacak olan organik çay fabrikasının içinden karayolları yol geçiriyor. Bunu başka yere almaları için yazışmalar oldu, şu an beklemedeyiz. Didi fabrikası için şu an yer belirlemedik. Ancak burada Didi fabrikası olması gerektiğini bende düşünüyorum” dedi.

Organik gübre geçişi seneye

Organik gübreye geçişin denemeler sonunda yapılacağını belirten Yusuf Ziya Alim “ 2 yıldır deneme süreci var. Gelecek yıl son ve deneme üretiminden sonra üreticimize şu gübreyi kullanın diyeceğiz” dedi.

     JP53 Kanser ilacı üretimi konusunda ise “ ÇAYKUR olarak JP53 projesi ile bir bağımız yok. Belki Çaytaş üzerinden var, bizim böyle bir projemiz olmadı. 4 bin lira olan beyaz çayı üreticimiz alsın diye 2 bin 250 liraya indirdik. Bizim Japon bilim adamları ile bağımız yok” dedi.

    Temmuz ayı ürün bedellerinin kurban bayramı öncesi ödeneceğini belirten Alim “ Kurban bayramına üreticimiz çay parası ile girecek. 15 Ağustos tarihinde ödemelere başlayacağız” dedi.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE