• 19 Nisan 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    19 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Albayrak “ Geçmişe dönmemeliyiz”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak RTEÜ ve Borsa da katıldığı toplantılarda 16 Nisan Referandum konusunda bilgiler verdi.

Albayrak “ Geçmişe dönmemeliyiz”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Rize'de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) tarafından düzenlenen 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' konulu konferansa katıldı. Üniversitenin Kongre ve Kültür Merkezi'nde RTEÜ Öğretim Görevlisi Hasan Örücü'nün moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferanstaki konuşmasına baba ocağı Rize'de olmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade ederek başlayan Albayrak, bugünkü neslin son yüzyıl içinde en kritik nesil olduğunu belirterek bu yüzyılın kaderinin bugünlerde, bu aylarda ve bu yıllarda şekilleneceğini savundu.

"FİKİR SAHİBİ OLMAK ZORUNDAYIZ"

Toplumun temel dinamiğini oluşturan genç neslin içinden geçilen süreci iyi okumak zorunda olduğunu ifade eden Albayrak, "Fikir sahibi olmak zorundayız. Fikir sahibi olmak için bilgi sahibi olmak lazım. Bilgiye erişim çok kolay. Ancak bir tehlikesi var. Nasıl bilgiye sahip olacağız?. Doğru bilgiye sahip olmamız lazım. Birileri bizi gaza getirebilir. Kaynağı belli mi? Gezi olayında bu yaşandı. 'Güvenlik güçleri tarayarak insanları öldürüyor' dediler. İnsanları sokağa döktüler. O dönemde Türkiye ile aynı kayığa eş zamanlı binen bir ülke daha vardı.Kimdi o ülke?. Brezilya o kayığa bindi ve o kayıkla ülkesini, ekonomisini, liderlerini kaybederek içler acısı bir durumda çıktı. Biz o konuda şanslıyız. İçinde bulunduğumuz üniversitesinin adını taşıyan güçlü bir liderle bilgi kirliliğine dayalı gündemleri ve tüm korku salmaya çalışanlara karşı dimdik durdu." dedi.

"LAFA VE SÖYLEME BAKARAK ANALİZ EDECEĞİZ"

Gençliğin küresel anlamda yüzyılın şekillendiği bu günlerde sloganik ve provakatif söylemelere bakmaması tavsiyesinde bulunan Albayrak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Lafa ve söyleyene bakarak analiz edeceğiz. Sözü söz mü? İstikameti neresi. Alın terinin ötesine akıl teri önemli. Akıl teri dökmeden resmi okuyamayız. 18 maddelik anayasa teklifi var. Bunu okuyun. Çok basit. Bir şeyler söyleniyor yalan mı, manipülasyon mu okuyun öğrenin. Yoksa kötü duruma düşersiniz. Niye?. Bir tarafa söylem düşüyor. Savunduğunuz söylemin altını boş bırakıp çıktığınız radyo programlarında aksi yönünde yorumlar yapar hayır diyeceğim diye evet'e çalışırsanız bu duruma düşmemek lazım. Allah bu duruma düşürmesin. Neyi savunduğunuzu bilmiyorsunuz. Bu duruma düşmemek lazım. "

"BELEDİYE BAŞKANI SEÇİMİNİN AYNISI"

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan ve 1982 anayasasından aldığı güçle Cumhurbaşkanı olan bir kişinin sınırsız yetkisi ve sıfır sorumluluğu olduğuna dikkat çeken Bakan Albayrak "Bugün Cumhurbaşkanını sadece vatana ihanet suçundan yargılayabilirsiniz. Öyle zannediliyor. Ondan da yargılayamazsınız. Niye?. TCK'da vatana ihanet suçunun tanımı yok. Tanımı olan bir suç olmadığı için neye göre yargılayacaksınız. Cumhurbaşkanını bu yasa geçerse meclisi fesih edecek deniyor. Yalana bak. Ne güzel yalan. Yalandan kim ölmüş. Bugün yalan yarın yalan. Esas bugün Cumhurbaşkanının meclisi fesih etme yetkisi var. Bu çok önemli. 16 Nisan gelecek. Cumhurbaşkanı her şeyi fesih edecek. Yalan.Eğer bugünkü anayasa ile hareket edersek bu doğru. Ama 16 Nisan' da bu paket geçerse Cumhurbaşkanının meclisi fesih etme yetkisi tek bir şarta bağlı. Kendisini de fesih edecek. Sen eğer Cumhurbaşkanı olarak meclisi fesih edersen senin görevinde biter. Karşılıklı fesih. Kafana estiği gibi meclisi fesih edemezsin. Meclisin görevi, yetkisi, denetimi esas 16 nisan referandumu geçerse hakiki olması gereken konumuna oturacak. Yasam ve denetim.ç Bugün meclis denetleniyor. Doğru değil. Bugünkü parlamenter sistemde hükümetler denetlenmiyor. Niye?. Siz yürütmeyi kurabilmeniz için meclis çoğunluğuna sahip olmanız lazım. Yürütme erkini elinizde tuttuğunuz da mecliste elinizde olduğu için denetim olarak bugün daha zayıf. Ama yarın çok basit. Belediye başkanı seçiminin aynısı. Bir kaç farkla. Belediye seçimleri için sandığa gidiyoruz. Belediye meclisini seçiyoruz, başkan seçiyoruz. Belediye meclisi görevini yapıyor. Belediye başkanı da ben 5 yıl seçildim diyor. Ekibini tanıyan var mı?. Sorumlu başkan olarak ekibimi kuruyorum ve 5 yıl boyunca icraatımı gerçekleştiriyorum. 5 yıl sonra halkın karşısına çıkıyorum halk icraatlardan memnunsa bir daha belediye başkanını seçiyor. Değilse hadi güle güle. İşte farklardan biri bu. Belediye başkanını kaç defa seçiyorsunuz. Sınırı yok. Çeyrek asır başkanlık yapan başkanlar var. Bu sistemde Cumhurbaşkanı kaç defa seçiliyor. farklardan biri de bu." ifadelerini kullandı.

İMZA YETKİSİ SORUSU GELDİ

Bakan Albayrak, daha sonra anayasa referandumuna yönelik öğrencilerin sorularını yanıtladı. Bu sırada üniversitenin Enerji Teknolojileri bölümü öğrencileri mezun olduktan sonra projelerde imza yetkilerinin olmadığını belirterek Bakan Albayrak'tan kendilerine imza yetrkisi verilmesi için yardım istedi. Albayrak'ta konu ile ilgileneceği sözünü verdi. Albayrak yıl sonuna kadar Çayeli, Ardeşen ve Pazar ilçesinin doğalgaz”a kavuşacağını belirtti.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE