• 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    25 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

AYDER DOKUYU BOZDU

Doğal ve ilgi çeken yaylaların bulunduğu Rize’de bugün yaylalarımıza yer veriyoruz.

AYDER DOKUYU BOZDU

Doğal güzelliklerini bozmaya devam eden Ayder Yaylası yeniden yapılanmaya alındı.

Rize’nin ilk turizm merkezlerinden olan Ayder Yaylası hızlı bir gelişim içinde yayla özelliğini bozmaya devam ediyor.

Ayder Yaylası için yapılan yeni proje ile yayla da bazı binalar yıkılacak. Yerine daha modernize edilmiş plan projeler hayata geçirilecek. Ayder Yaylası için hazırlanan teleferik projesi ise hayata geçirilmeyi bekliyor.

Gerek yurt içinden, gerekse yurt dışından yerli ve yabancı turistlerin merak ettiği Ayder Yaylası doğal güzellikleri ve dokusu ile halen turistlere hizmet etmekte. Genellikle yaz aylarında doluluk oranı artan ve turizme konaklamaları ile yeterli hizmet veremeyen Ayder Yaylası sit alanı içinde yer almakla birlikte bölgede çok sayıda vatandaş kaçak yapılaşma yaptığı için mahkemelik olmuş durumda. Yaz aylarında doluluk oranı yüzde yüz seviyelerine gelen Ayder Yaylası ile birlikte yapılan turizm etkinlikleri bölge turizmine canlılık getiriyor.

RİZE YAYLALARI

Rize turizmine katkı sağlayan çok sayıda yayla bulunmakta. Kaçkar dağlarının eteklerinde yer alan yaylalar son yıllarda büyük ilgi görmeye başladı. Eşsiz güzellikleriyle baş başa kalmak için çok sayıda yayla bulunmakta, Handüzü, Çağırankaya, Vaşa, Petran, Demirkapı, Sivrikaya, Anzer, Ovit, Gölyayla, Sal, Pokut, Hazindağ, Samistal, Glezana, Palovit, Elevit, Amlakit, Çat, Verçenik, Haçivanak, Aşağı kavron, Yukarı kavron, Ambarlı, Kito gibi çok sayıda yaylası bulunan Rize’de yaz aylarında doluluk oranı artmakta. 3 aylık bir süreyi kapsayan yayla gezileri Haziran ayında başlayarak Ağustos sonuna kadar devam eder.

Ayder Yaylası: Bugün Rize’nin en popüler ve turizm merkezi olan Ayder Yaylası Ç.Hemşin ilçesine 19 Km mesafede olup 1.350 metre rakımda bulunmakta. Fırtına deresinin sesi içinde metrelerce yüksekten akan Gürgendibi ve Tülü şelalelerine yürüyüş mesafesinde ve diğer görünmeye değer pek çok yerin geniş noktasında bulunmakta. Kaçkar dağlarına yapılan tırmanışların başlangıç noktasıdır. Yayla evi konseptine aile pansiyonundan otele pek çok konaklama seçeneği mevcuttur. Yayla tatil kasabası görüntüsünde olup, kaplıca tesisleri bulunmakta.

Amlakit Yaylası: Ç.Hemşin ilçesine bağlı yaylanın içinden Paovit deresi geçmekte Aşağı Viçe, Hala ,Habak köylüleri tarafından kullanılmakta.

Avuser Yayası: Yaz aylarında ilgi odağı olan yaylada taş olmak üzere genellikle ahşap 50 dolayında ev bulunmakta.

Elevit Yaylası:1800 rakımda bulunan Elevit Yaylası daha çok gurbetçilerin yaz aylarında geldiği yaylada konaklama imkânları da bulunmakta. Elevit Yaylası şenlik ve horonlarıyla kendini tanıttı.

Huser Yaylası:2328 rakımda bulunan yaylaya Açaba ve Uğrak Köyleri yaz aylarında göç eder. 15 hanesi bulunan yaylaya araç ile ulaşmak mümkün, doğal güzellikleri ile bilinen yaylada yürüyüşler gerçekleşmekte.

Tırovit Yaylası:2350 metre rakımda ki Ç.Hemşin Yaylası’nda; bakkal, kahvehane ve bir pansiyon bulunmakta. İlçe merkezine 60 km mesafede bulunan yaylaya Çat, Elevit yayla yolunu kullanarak araç ile ulaşım sağlamak mümkün.

Samistal Yaylası: Son günlerde isminden çok söz ettiren yayla 2450 metre yükseklikte bulunmakta. Samistal eski evleri ile dikkat çeken yaylalardan biri. Geçmişi eskiye uzanan, taş evler ağırlıklı yaylada bir bakkal ve bir kahve hane bulunmakta. Bu yaylaya Ayder üzerinden veya Palovit üzerinden ulaşmak mümkün.

Haçivanak yaylası: 2450 rakımda bulunan yayla kalabalık bir nüfusa sahip, 100 yerleşim yeri bulunan yaylaya yöre halkı tarafından “Haçivanag” Ğaçivanag,Gaçivonag” gibi adlar da verilmekte. Bakır kalmış doğal güzellikleri olan bir yayla ve görülmeye değer.

Çaymakçur Yaylası: Bu yaylaya yaz aylarında Hala Köyü halkı göç etmekte. Bu noktadan Palaçur Yaylası’na yaya olarak yürünebilir. Bu yaylaya Ayder güzergahı üzerinden ulaşmak mümkün.

Kaçkar Yaylası:2400 rakımı bulunan yayla, Yukarı Yayla olarak bilinir. Kaçkar yaylasına Tar deresi üzerinden 6 saatlik bir yürüyüş ile ulaşmak mümkün. Ayrıca araç ile bir saatlik mesafeye kadar gidilmekte ve 1 saatlik yürüyüşün ardından yaylaya ulaşmak mümkün. Yaylada konaklama tesisleri bulunmamakta.

Kavron: Kaçkar Dağı’nın eteklerinde bulunan yayla 2240 metre rakımda bulunmakta. İlçenin en büyük ve en bilinen yaylalarından biri. Özellikle yaz aylarında turistlerin ilgi çektiği yaylalardan biri olma özelliğine sahip. Yaklaşık 250 evin bulunduğu yayla yaz aylarında kalabalık olmakta. Eylül ayında ise yaylada şenlikler yapılmakta. Aşağı-Yukarı Kavron olarak bilinen yaylada hayvancılık yapılmakta. Ayder’e 10 km mesafede olan yaylaya yaz aylarında dolmuş seferleri yapılmakta.

Palovit: Araç ile Ç.Hemşin ilçesine 4 saat uzaklıkta bulunan yayla Hemşinlilerin kullandığı yayla olarak bilinmekte. Yayla kültürünün yoğun bir şekilde yaşatıldığı bu yaylada, Rize’de ziyaret edilmesi gereken yaylaların başında yer almakta. Kaçkar Dağları’nın kuzey yamacında yer alan yaylanın kuzey batı yanı tümüyle ormanlarla kaplı, diğer yanı ise dağ yamaçlarına dayalı. Palovit Yaylası’na ulaşım sorunu yoktur.

Pokut:Ç.hemşin ilçesine 15 km mesafede bulunan yayla Fırtına ve Hala derelerinin arasında oluşan vadide yer almakta. Doğa yürüyüşü ve dinlence için ideal olan yayla zengin biyolojik çeşitliliklerinin yanı sıra özgün mimarisiyle ilgi çeken yaylalardan biri. Araç ile ilçeye bir saat mesafede bulunan yaylada 50 hane bulunmakta. Ayrıca yeme içme ve pansiyon bulunmakta.

Su yaylası: Pokut Yaylası’na 15 dakika yürüyüş mesafesinde bulunan yaylada geleneksel ahşap evler bulunmakta. Evleri ve manzarası ile seyahatlere eklenmesi gereken bir yer. Ç.Hemşin’in Çinçiva Köylüleri tarafından kullanılan yayla temmuz ayı itibari ile yaylacılarla dolmaya başlar. Açık havalarda Kafkas Dağları’nı ve Karadeniz’i izlemek mümkün.

Verçenik: İlçeye 60 km mesafede bulunan yayla 2650 rakamda bulunmakta. Yaylada 50 dolayında yerleşim bulunmakta. Çevresinde 10 taneden fazla göl bulunan yayla Kaçkar zirvesine en yakın yayla olarak bilinmekte.

Gürcüdüzü: Fındıklı ilçesine bağlı yaylada Çağlayan Vadisi kullanılarak Gürcüdüzü olarak bilinen Çatak ve Çamlık Yaylaları’na ulaşmak mümkün, Arılı ve Sulak Deresi boyunca da birçok yayla bulunmakta.

Handüzü: Güneysu ilçesine bağlı Handüzü yaylası Rize’de merkeze en yakın olan yayla olarak bilinmekte Güneysu ilçesine 16 km mesafede bulunan yaylada konaklama tesisi bulunmamakta.

Anzer Yaylası: İsmini dünyaya duyuran tek yayla, üretilen balı ile hastalara şifa veren Anzer Yayla balı, bal olarak Dünyada en pahalı bal olarak bilinmekte. Kent merkezine 85 km mesafede bulunan ve 2300 rakımda olan Anzer Yaylası turizm merkezlerinden biri olma özelliğine sahip, çevresinde Petran, Kabahor, Garzavan, Meles yaylaları bulunmakta. Dağa yürüyüşü ve kuş gözlemciliği bulunan yaylada ayrıca doğal göletler bulunmakta.

Ovit Yaylası: Rize ile Erzurum illerinin arasında bulunan 2620 rakımda ki Ovit Yaylası son yıllarda büyük gelişme kaydetti. Yaz aylarında turizm merkezlerinden biri olan yaylada Mayıs sonlarında başlayan göç eylül ayına kadar devam etmekte.

MİLLİ PARK

Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında yer alan Milli Park alanına 16 kmlik bir karayolu ile ulaşılır. Batısında Fırtına deresi ve doğusunda Hemşin deresi yer almakta. Zengin florla çeşitlerine sahip olan aynı zamanda alt ve üstünde zengin flora çeşitleri bulunmakta. Ormangülünün 3 bin metreye ulaştığı tek yer burasıdır. Bu alan içinde buzullar ile birlikte buzul göller, buzul vadiler, sirkler ve set göller bulunur, milli parklar içinde hayvan çeşitliliği de bulunmakta.

Yarın: Kaplıcalarımız

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE