• 02 Mayıs 2024 Perşembe
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    2 Mayıs 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

5 İLİN GİRİŞİMCİ KADINLARI RİZE DE BULUŞTU

-Rize Valisi Kemal Çeber “ Rize insanı toprağını çok seviyor ama tarihe göre insanlar köylerini terk ettiler, tarım ürünleri ve bitkisel ürünler azaldı, Devletimiz PIK yaparak insanlarımızı yeniden köylerine göndermeye çalışıyor, Rize de tarımda hep kadınlar çalışmış ve yine kadın girişimcilerimizin önde olduğunu görüyoruz” dedi.

5 İLİN GİRİŞİMCİ KADINLARI RİZE DE BULUŞTU

    Mustafa BAYRAK

İYİDERE: 5 İlin katılımı ile İyidere ilçesinde düzenlenen Tarımda Girişimci Kadınlar Güçleniyor programında girişimci kadınların projelerinde dereceye girenler belli oldu.

    İyidere ilçesinde bir otelde düzenlenen Tarımda Girişimci Kadınlar Güçleniyor projesi kapsamında 5 ilde proje yapan 10 ar kadın ilçede buluştu.

  Rize, Trabzon, Bayburt, Gümüşhane ve Ordu illerinde proje yapan 10 ar kadın projeleri ile birlikte İyidere ilçesine geldi. Tarım Bakanlığınca Girişimci Kadınlar proje yarışmasına katılan kadınların arasında ilk 3 e giren projeler belirlendi.

    Düzenlenen törende konuşan Rize Valisi Kemal Çeber Araklı da yaşanan sel felaketinin kendilerini üzdüğünü belirterek “ Şimdi neden dere yataklarına bina yaptırmadığımızı anlamış oldunuz sanırım, Dere yataklarında ev ve tesisler yapanlar var, 7 ay oldu buraya geleli ve sürekli uyarılarda bulundum. Şimdi ise yıkıyoruz ve kötü olan biz oluyoruz” dedi.

     Rize insanı toprağını seviyor

Rize İnsanının toprağına sahip çıktığını ve sevdiğini belirten Vali Çeber” Bu kadar toprağını sevene rağmen köylerden nüfuslar azaldı. Tarım ürünü ve bitkisel ürünler azaldı. Devlet PIK yaparak, bu işi çözerse kadınlar çözer düşüncesi ile kadınlarımıza destek vermeye başladı. Burada tarımda hep kadınlar çalışmış. Şu an Karadeniz kadını sırtında sepet olan kadın değil, siyasette, her yerde var, bu yörede başarılı olacaksak kadınlar sayesinde başarılı olacağız. İthalatlar devletimize yakışan değil, Kadının içinde olduğu her yerde başarı gelir” dedi.

Türkiye de tarımın yüzde 31 seviyelerinde seyir ettiğini belirten Dalkılıç “ Bu Avrupa ülkelerinde yüzde 41 seviyelerinde bizim daha çok tarıma sarılmamız gerek. KOSGEB ve İŞ-KUR iş birliği ile tarımda güçlenmeye başladık. 5 ilde 75 kadına 5 gün 32 gün girişimcilik kursu verildi. 5 ilde yapılan 10 ar proje içinden 3 er proje Ankara’daki proje yarışmasına katılacak. Kadın projelerimizi artırmamız gerek, ülkemiz tarım ülkesi ve teknoloji ile birleştirmek gerek. Her konuda bizleri kistaca almak isteyenler var, onlara karşı güçlü olmalıyız” dedi.

Törende konuşan Rize Tarım İl Müdür vekili Selda Dalkılıç ise “ Bakanlık olarak kırsal kalkınmadan kadın girişimcilerin yolunu açmak ve kadın girişimcilere katkı sağlamak istiyoruz. Tarımda kırsalda kadın girişimciliğin önemi büyük” dedi.

    Sine vizyon sunumunun ardından her ilden dereceye giren projeler sunuldu, ilk olarak Bayburt ili sahnede yerini aldı, Bayburt ilinden Hatice Türk birincilik ödülünü Solucan projesi ile aldı, Gümüşhane’den Kuş burnu projesi ile Fatma Korkmaz birinci olurken, Rize den Şampiyon bir can eli projesi ile Bilcan Kocaman, Ordu’dan Ari ile gelen şifa projesi ile Yasemin Köken, Trabzon’dan ise Bahçemizde bal olur projesi ile Elif Ulusoy birincilik ödüllerini aldılar.

     Her ilden ilk 3 e giren projeler önümüzdeki günlerde Ankara’da yapılacak olan proje yarışmasına katılacak.

     Plaket ve sertifika töreninin ardından törene katılanlar 5 ilden gelen stantları gezdiler, stantlarda ürünleri incelediler.

     Törene Rize Valisi Kemal Çeber, İyidere Kaymakamı Orhan Altun, daire müdürleri, STK temsilcileri ile Tarım il müdürlüğü personeli ve vatandaşlar katıldı.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE