• 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    25 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

“ Çay sektörü olmazsa üretici perişan olur”

Rize Ticaret Borsası Meclis Başkanı Resul Okumuş, çayın Rize yerine başka bir yerde yetişmesi ile fiyatların en az iki kat yüksek olabileceğini belirtti.

“ Çay sektörü olmazsa üretici perişan olur”

Esin BAYRAK

RTB Meclis Başkanı Resul Okumuş, kuru çay zammının kaçınılmaz olduğunu belirterek “ ÇAYKUR bile zararda, böyle devam ederse birçok sektör iflas edecek. Özel sektörün iflas etmesi demek; üreticinin parasını alamaması, işçinin maaş alamaması, devletin vergi ve sigorta primlerini alamaması demektir. Kuru çay mutlaka zam görmeli” dedi.

-Resul Okumuş “ Siyasilerin beceriksizliği yüzünden Rizeliler ezilmekte. Çaya zammın enflasyonla ne ilgisi var. Çaydaki en büyük yalan çaya yapılacak zam ile enflasyon oranının yükselmesidir. Çayda maliyetler belli ve şuan sektör batma aşamasına geldi” dedi.

RİZE: RTB Meclis Başkanı Resul Okumuş kuru çay zammı yapılmadığı takdirde üretici ve sektörün büyük zararlara uğrayacağını vurguladı.

    TEK BAYRAK Gazetesi’ni ziyaret eden RTB Meclis Başkanı gazete imtiyaz sahibi Mustafa Bayrak’a kuru çay zammının kaçınılmaz olduğunu belirterek “ Şuan kuru çay fiyatları maliyeti karşılamamakta. Buna rağmen çay piyasası fiyat düşürmeye çalışıyor. Bazı sektörler çay alabilmek için düşük fiyata çay satmaktalar. Bu sektörün sonu ve bu sektörler iflasın eşiğine geldiler. Rize çayı Rize dışında bir ilde olmuş olsaydı bugün çay fiyatı 40 TL’yi geçmişti. Rize’deki siyasetçiler kimse bize ses etmesin diye kurumu ve çay sektörünü zor duruma soktular” dedi.

Üreticinin de zararı var

Düşük fiyata kuru çay satılmasının üreticiye yansıdığını belirten Okumuş “ Kuru çay fiyatları düşük olunca özel sektör düşük fiyata yaş çay almakta ve her kampanya döneminde üreticinin cebinden 200 bin TL gitmekte. Bu durumu üç sürgün olarak düşündüğünüzde ise Rizelinin cebinden her sürgünde 200 bin TL gidiyor. Devletin kuru çaya zam yapmaması üreticiyi yansıyor ve sektör batma aşamasına geliyor” dedi.

ÇAYKUR’u destekleme ile bu iş yürümez

Meclis Başkanı Resul Okumuş devletin ÇAYKUR’u desteklemesi ile çayın geleceğinin aydınlık olmadığını belirterek “ Özel sektör üretici için olmazsa olmazdır. Pansuman tedbirler ile sektörü kurtarmak mümkün değil. Çayı ayakta tutacak olan özel sektördür. Üretici bir gün bunun farkına varacak” dedi.

Patates 7 TL oldu

Resul Okumuş topraktan çıkartılarak bir işleme tabi tutulmadan halka sunulan patatesin kilosunun 7 TL olduğunu belirterek “ Çayın zahmetinin yanında soğan ve patatesin hiç zahmeti yok. Rize’deki siyasilerin beceriksizliği, enflasyon düşüncesi çay piyasasını düşürdü. Çay ile enflasyonun uzaktan yakından ilgisi yok. Maliyet ve sektörün sorunları ortada. Rizeli siyasetçiler etraflarına iyi bakmalılar. Bugün özel sektör ucuza çay alıyor ise bunun sorumlusu siyasilerdir” dedi.

Çay 40 TL olmalı

Kuru çay fiyatlarının 40 TL olması gerektiğini belirten Okumuş “ Yılda 4 kişilik bir ailenin çay masrafı 500 TL’yi geçmez. Bir ailede iki kişi sigara içtiğini düşünecek olursak 600 TL, ama yıllık çay gideri 500 TL, bunu her aile alır” dedi.

 

   

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE